Kalu balik kelate, meme aku suko make makane hok payoh nok jupo belah luar nih. Sambal nih menjadi satu kemestie dale menu make tengohari. Kena denga ike bakar tawa, putik pauh cice nga lada burung kg... Fuhhh meme terakat arr... Make nasi pon parok ho doh mugo pakat selero belako... hemmm laye gambar bowoh nihh....
Ike kembung denga perange antik sebelum dilayur api.
Membakar ike.
Sambal putik pauh. Siap sedia untuk dimake.
Sapo-sapo hok nok resepi, sila amik:Membakar ike.
Sambal putik pauh. Siap sedia untuk dimake.
- 3 ekor ike selaye/kembung bersaiz sedang (untuk make 5 ore)
- 2 sudu garam kasar (nama lagi sambal, kalu dop masin dop sedap)
- 10-15 biji lada burung kg
- 2 biji buah pauh ringe/ pelam sabut/ peda aye janji hok mase
Cara buat:
- Bakar ike tanpa bubuh garam. Perisi amik isi ike sahaja
- Cince buah bauh, pastuh hiris nipis-nipis
- Tumbuk garam denga lada. Setelah lumat masukke isi ike pastu tumbuk
- Gaul denga hirise buah pauh tadi
- Rasa garam nga pedas cukup ko dop. Kalu dop cukup ejah sediri lah
No comments:
Post a Comment